БОЈАН ЖИРОВИЋ: НАЈАВА ПОЗОРИШНЕ СЕЗОНЕ – ДРАМА

Нова позоришна сезона је почела. Као и ранијих година позориште настоји да погоди укус публике, али и да својој публици предложи нове трендове који прате велике театарске сцене. Зрењанинско позориште у овој сезони понудиће оно што публика највише воли – комедије великих домаћих писаца попут Нушића, али ће своје сценске просторе отворити и за комаде савремених писаца, који озбиљне теме стављају у комичне и гротескне ситуације.


Бојан Жировић, уметнички саветник НП „Тоша Јовановић“, каже да ће сезона на Драми бити провокативна и интригантна, и да ће жанровски, али и по темама, привући пажњу публике свих генерација.


– Позоришну сезону 2023/2024 започели смо са две нове представе којима смо итекако пробудили пажњу публике. Најпре су то били „Љубинко и Десанка“ у режији Милана Нешковића, а сада нам се на репертоар враћа Нушић и његова „Госпођа министарка“ кроз интересантну визуру редитеља Душана Петровића. После извођења два класична комада наше драмске литературе, у другом делу сезоне публици ћемо представити два комада савремених англосаксонских списатељица, у режији два млада перспективма редитеља.


Наиме, на великој сцени крајем године почињемо припрему представе „Мобилни телефон мртвог човека“ америчке списатељице Саре Ру. У овом комаду се двострука финалисткиња Пулицерове награде поиграва мотивом дехуманизације у дигиталном добу. Комичан, надреалистички и поетски, овај драмски текст прича о томе шта се дешава када мобилни телефон покојника заврши у рукама незнанца, који, подстакнут љубављу и саосећањем, почне да реинтерпретира његов живот. Комад ће режирати Растислав Ћопић.


Други комад је „Ефекат“, британске списатељице Луси Пребл, која је осим по драмским делима позната и као једна од сценаристкиња ХБО серије „Суццесион“ (Наследници). У ово комаду који нуди интензиван доживљај како на интелектуалном тако и на емотивном плану, суочавамо се са питањима на које делове нашег бића, тела и мозга, можемо да се ослонимо и да их контролишемо и то да ли људско понашање може да се објасни и сведе на дејство хормона и неуротрансмитера. Овај комад ће режирати Ђорђе Нешовић – најавио је Жировић део планова за нову позоришну сезону.