Луткарска сцена

Позоришни живот Зрењанина траје још од краја XVIII века и настаје углавном из гостовања значајних позоришта из средње Европе.

Професионално позориште је основано 1839. године и истовремено је направљена зграда позоришта у самом центру града, која све до данас представља бастион театарске уметности.

Данашњи изглед сале је скоро неизмењен и задржао је своја првобитна барокна решења. Почетком XX века у Зрењанину се играју први луткарски комади, углавном у аматерским дружинама.

Професионално луткарско позориште основано је 1956. године и од тада до данас изводи по четири премијере на српском и две премијере на мађарском језику.

Интеграцијом Драмског и Луткарског позоришта 1975. године формирано је Народно позориште „Тоша Јовановић“ са две сцене Драмском и Луткарском. Сваке године Луткарска сцена изведе око 250 представа, од чега 100 представа на гостовањима.

Ансамбл луткарске сцене је током последњих десет година остварио значајне домете и тиме постао најистакнутији луткарски ансамбл у Србији. За своја уметничка остварења Луткарска сцена је освојила више од 200 награда на међународним и југословенским фестивалима.

Међу најзначајније награде спадају пет награда на фестивалу „Златни делфин“ у Бугарској, у конкуренцији 25 позоришта из 12 држава, затим награда критике за најбољу представу на првом светском фестивалу дечјих позоришта у Грчкој, признање УНЕСЦО-а, учешће по позиву на међународним фестивалима БИТЕФ и ПИФ, као и награде на најзначајнијим југословенским фестивалима.

Луткарска сцена је своје најзначајније представе извела у Аустрији, Холандији, Мађарској, Румунији, Бугарској и Грчкој представљајући на најбољи могући начин своје домете у луткарству, отварајући простор новој уметничкој инвенцији у области луткарства. Са сваког гостовања луткарска екипа је донела и бројне награде и признања.