Градоначелник са сарадницима обишао НП “Тоша Јовановић” – завршени радови на реконструкцији крова

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заједно са замеником Сашом Сантовцем и чланом Градског већа Славишом Влачићем, обишао је данас Народно позориште “Тоша Јовановић” где ће, уколико то епидемиолошке мере дозволе, представе поново бити игране у Великој сали.

Повод данашње посете јесте завршетак радова на реконструкцији крова на згради позоришта, о чему су и разговарали са директором Иваном Француским и глумцем Дејаном Карлечиком.
Реконструкција се обавља захваљујући средствима који је обезбеђен крајем 2019. године када је у Министарству културе и информисања потписан уговор о суфинансирању пројекта поправке крова и таванице зграде позоришта, а на основу ког је то министарство издвојило 4 милиона динара, уз учешће Града Зрењанина у износу од још око 2 милиона динара.

Када је Град упутио захтев за суфинансирање пројекта Сектору за културно наслеђе Министарства културе у образложењу је наведено да је на згради позоришта, због дотрајалости крова, дошло до прокишњавања кровне конструкције на више места, као и да је нарочито лоше стање на згради помоћног објекта који се налази иза бине позоришта и с истим представља јединствену целину.
Како се данас могло чути, санација је захтевала обимне радове на кровној конструкцији и свим њеним деловима, замену дотрајалих греда, кровног покривача и олука, поправку таванице и оштећења на унутрашњим и спољашњим зидовима, настала услед прокишњавања.

Директор Француски упознао је градоначелника и његове сараднике о плановима које би требало реализовати, а који се тичу инфраструктурних радова, пре свега санације дела спољних зидова, решавања проблема грејања и климатизације велике сале.

Указао је и на дотрајалост опреме, као и на потребу да се реновирају седишта и ложе у најстаријој позоришној сали у Србији. Градоначелник је истакао да град препознаје велики значај ове установе културе и подсетио да је буџетом за ову годину Град Зрењанин определио нешто више од 372 милиона динара за културу што је 8,5 одсто од укупног буџета, а да је за рад Народног позоришта “Тоша Јовановић” планирано више од 105 милиона динара. Рекао је и да ће, колико то буде у могућности, учествовати у реализацији поменутих планова те установе, а да је један од могућих начина за прибављање средстава аплицирање на конкурсе Покрајине у Републике.

Током данашње посете речено је и да се глумци враћају на драмску сцену – у петак ће од 19 часова одиграти представу “Командант Сајлер”, док је на репоертоару у суботу, такође од 19 часова, “Дон Жуан”, али да то пре свега зависи од актуелне епидемиолошке ситуације.

Иначе, крајем октобра прошле године због обрушавања дела плафона у глумачком салону зрењанинског Народног позоришта “Тоша Јовановић”грађевинска инспекција наложила је забрану коришћења те просторије као и дела бине. До обрушавања плафона дошло је због дотрајалости крова на згради позоришта.

  1. 3. 2021.