ГРАН ПРИ И ЈОШ ТРИ НАГРАДЕ НП „ТОША ЈОВАНОВИЋ” НА ЛУТ ФЕСТУ

Представа “Дечак и месец” НП “Тоша Јовановић” на 23. Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за децу “ЛУТ фест” у Источном Сарајеву, освојила је четири награде од којих и главну – Гран при фестивала, скулптуру Златну аниму.

Лут фест је одржан од 26. до 30. септембра.

Жири је у образложењу оценио да „ова савремена представа испуњена маштовитошћу у којој су сви елементи добро промишљени и урађени на луткарској сцени, носи важну поруку дечијој публици. Глумачки ансамбл играо је енергично и убедљиво, а њихова позитивна енергија пренела се и на публику“.

decak i mesec4

Поред Гран при награде, жири је доделио награду за најбољу режију редитељки представе “Дечак и месец” Вјери Видов. У образложењу се наводи: „Редитељка је кроз одличан рад са глумцима извела идеју на једноставан али посебан начин, што је дотакло дечију душу. Успешно је укомпоновала све елементе представе и зачарала је публику и жири“.

Глумцу Предрагу Грујићу додељена је награда за анимацију и глуму, за улоге Вука и месеца.

dečak i mesec

Награда за најбољу креацију лутака припала је нашој сценографкињи Благовести Василевој за креацију лутака у представи “Дечак и месец”.

„Све лутке у представи биле су у функцији драматургије. Са много маште на једноставан начин креаторка је направила ликове које су глумци изградили у уметничке“, констатовао је жири 23. ЛУТ феста.

decak i mesec6