Дан Позоришта

Народно позориште „Тоша Јовановић” у петак, 15. октобра, обележава свој дан, дан када је пре 182 године изграђена позоришна зграда, али и период континуираног професионалног рада, 75, односно 65 година, Драмске сцене и Луткарске сцене.

Али, најпре, да се подсетимо „како се то све дешавало“, пре безмало два века…

narodno pozoriste tosa jovanovic1

Због љубави настају велике ствари и због те љубави оне трају, а ово наше театарско здање, понос Града, настало је 1839. године. Баш тог 15. октобра, пре 182 године ово место је постало дом представама и глумцима и никада није мењало своју функцију.
Наш град негује две дивне легенде о настанку свог позоришта, односно најстарије позорисне сале у Србији. По првој легенди, у зидове позоришта је уграђено камење срушене бечкеречке тврђаве. Када је град пожелео позориште, преуредио је житни магацин изграђен од тог камена, једину двоспратну зграду на тргу, у позориште.

Али, постоји друга, много лепша легенда која каже да је ово позориште настало из љубави. По тој легенди извесни богати Бечкеречанин заљубио се у пештанску глумицу и одлучио да у свом граду изгради позориште како би је себи приближио и фасцинирао. Ову легенду о љубави ми у позоришту стално понављамо, и напомињемо да је овај наш прелепи театар настао из љубави, али и да је захваљујући љубави и опстао, љубави гледалаца и стваралаца.

На овим даскама су игране представе најпре на немачком, на мађарском, па на српском језику, а често и на јидишу. Сваке године одржаване су јесења и пролећна позоришна сезона. Путујуће позоришне трупе из Немачке, Аустрије, Мађарске, Румуније слале су своје пријаве Позоришном одбору Торонталске жупаније, који је одлучивао о трупи која ће током те сезоне забављати грађане.

Позориште је седамдесетих година 19. века само игром случаја сачувано, а 1884. године темељно је реновирано на основу планова немачког архитекте Пелцла. Тада је позоришна сала добила богато украшен данашњи изглед.

Доношењем Акта 25. маја 1946. године, основано је професионално позоришта које, на предлог Тодора Манојловића, добија име по чувеном српском глумцу Тоши Јовановићу, родом из Бечкерека. Луткарско позориште, основано је 1956. године, а у овој позоришној згради је од 1982.

Сваки 15. октобар дан је када се сумира и пролазећа сезона. У 2020/2021. уложено је много у поправку крова зграде, одржане су 3 премијере, а били смо и домаћини јубиларног, 70. Фестивала професионалних позоришта Војводине. Ни учествовања на фестивалима и освајање награда није изостало, што све скупа није мало у времену пандемије, која нас је све скупа искушавала, што као глумце и друге запослене у позоришту, што као гледаоце, сараднике и све оне који су на било који начин учествовали у позоришним извођењима.

Премијерно смо извели текст Роберта Томе ОСАМ ЖЕНА у режији Таре Манић, ЈЕЖЕВУ КУЋИЦУ у режији Лилијане Ивановић, и класик Торнтона Вајлдера НАШ ГРАД у режији Мие Кнежевић. Код нас се одржавао 70. Фестивал професионалних позоришта Војводине, а били смо на Сусретима професионалних позоришта лутака Србије у Крагујевцу, где је Олгица Трбојевић Костић награђена за глумачко остварење у ЈЕЖЕВОЈ КУЋИЦИ. На 70. Фестивалу професионалних позоришта Војводине у Зрењанину учествовале су наше представе ДИВЉОЖДЕР и МОКИНПОТ, за чије је ликовно обликовање редитељ Љубослав Мајера награђен меморијалном наградом „Ивана Мирков Влачић“. Награда „Тихомир Мачковић” додељена је Јовану Царану за најбољу креацију лутака у представи ДИВЉОЖДЕР НП „Тоша Јовановић“.

У току су припреме за премијере на обе сцене. Драмска сцена са редитељком Тијаном Васић ради на праизведби текста савременог шпанског писца Хуана Мајорге ДЕЧКО ИЗ ПОСЛЕДЊЕ КЛУПЕ. Реализацију ове премијере помогла је Амбасада Шпаније. Луткари раде текст Жељка Хубача ДЕЦА ОД СНОВА РАСТУ са редитељком Вјером Видом. Продукцију нове луткарске преставе помогао је Покрајински секретаријат за културу.

Успешно смо започели сезону играња и реализацију два значајна пројекта намењена нашој публици: „Школа у позоришту“ и „Школа за публику“. На Драмској сцени очекује нас сарадња са Ралетом Миленковићем на Чеховљевим једночинкама, те са Душаном Петровићем на поставци Нушићеве ГОСПОЂЕ МИНИСТАРКЕ. Луткари ће своју публику обрадовати ПЕПЕЉУГОМ на српском и УСПАВАНОМ ЛЕПОТИЦОМ. Фестивал професионалних позоришта Војводине на пролеће се опет одржава код нас.

А оно чиме ћемо Вас ове године изненадити у петак, 15. октобра, у 20 часова, на дан зрењанинског Позоришта, јесте играње представе ЗЛОСТАВЉАЊЕ, по тексту Иве Андрића, у режији М. Миљковића, на Великој сцени!

Луткари ће за децу и родитеље играти БАЈКУ О МАЈУШКУ Карела Новака (С. Станковић / Ј. Царан), у суботу, 16. октобра, у 11 часова, такође на Великој сцени.

13.10.2021.