Дејан Карлечик: Сезона 2023/2024. успешнија од претходних

dejan karlecik np tosa jovanovic 1

Сезона за нама је завршена са четири премијере на Драмској и четири премијере на Луткарској сцени са учешћем на многим фестивалима и успесима. Само једној сезони Драма и луткари имају преко 20 освојених награда, што сматрамо потврдом одабира квалитетних представа и квалитетног извођења. Од великог значаја је и то што смо се вратили на неке фестивале. По статистици коју водимо, из сезоне у сезону нам се број публике повећава за преко 1000, а циљ је да се тај број у наредној сезони удвостучи.

Иако су репертоарска играња у јуну месецу престала, сезона ће и званично бити затворена са два фестивалска гостовања у наредним данима.
Ова сезона је по

чела премијером представе „Љубинко и Десанка“ у режији Милана Нешковића која је касније током свог репертоарског и фестивалског живота побрала сјајне критике, али и велике награде. Најпре су на Данима комедије у Јагодини Сара Симовић и Милан Колак који играју Љубинка и Десанку награђени као најбољи млади глумац и глумица, а Марији Калабић је припала награда за најбољу сценографију. Месец дана касније награду смо добили и на 8. Фестивалу Позоришно пролеће у Шапцу. Након тога уследила је велика награда и потврда рада Луткарске сцене. Освојен је Гран при са представом „Прадевојчица” на Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици, што је за нас велики успех. Одмах након тога смо имали премијеру представе „Госпођа министарка“ која је дуго најављивана, али је и изазвала велико интересовање публике. Годинама уназад нисмо имали ситуацију да су три-четири извођења унапред распродата истог дана када објавимо репертоар. Та представа тек сада добија неки свој фестивалски живот. До сада је извођена само „у кући“, а од јесени ће и фестивалска публика имати прилику да је види на Фестивалу професионалних позоришта Војводине који се ове године одржава у Суботици, поред луткарске представе „Гига прави море” Луткарске сцене.

Представа „Гига прави море“ је иначе учествовала на ЛУТ фесту у Источном Сарајеву почетком сезоне. „Прадевојчица“ је такође на 54. сусрету професионалних позоришта лутака Србије освојила Гран при и апсолутно сви сегменти представе су награђени са укупно девет награда. Током јесени представа „Дечко из последње клупе“ је награђена на Фестивалу победника фестивала у Раковици и награђена је редитељка представе Тијана Васић. Недељу дана након тога и представа „Шта ће бити са свима нама“ на Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу овенчана је наградом публике као најбоља представа.

До краја 2023. извели смо на Луткарској сцени представу „Чудновате згоде шегрта Хлапића“ и новогодишњу представу. У нову годину смо ушли са великим амбицијама и успели смо да изведемо по две премијере на Луткарској и на Драмској сцени. На луткарској су то биле представа „Змајић Оги“ у режији и по тексту Јована Царана, да би сезону на Луткарској сцени завршили представом о Михајлу Пупину, инспирисани његовом аутобиографијом „Од пашњака до научењака“ у нашој интерпретацији и драматизацији Угљеше Шајтинца. Представа се зове „Миша Пупин Идворски“ и изведена је крајем маја, али већ следеће недеље учествује на Дечијем међународном фестивалу Котор фесту, а дан након тога имамо заказано гостовање у Подгорици. Из Министарства културе Црне Горе инсистирали су да са том представом дођемо у Подгорицу, у КИЦ „Будо Томовић”. То је велики успех за нашу Луткарску сцену јер после 17 година поново имамо позив да учествујемо на фестивалу у Котору…