ИЗЛОЖБА ЛУТАКА ИЗ ПРЕДСТАВА ЛУТКАРСКЕ СЦЕНЕ НP „ТОША ЈОВАНОВИЋ“: МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ, СУБОТИЦА 2023.

Отварање изложбе: Суботица, МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ, ФОАЈЕ ДЕЧЈЕГ ПОЗОРИШТА СУБОТИЦА, 17.9.2023. у 12 сати

Концепт изложбе: Благовеста Василева

Избор лутака и поставка: Благовеста Василева и Владимир Живин

О ИЗЛОЖБИ

Луткарско позориште, као и свако друго, постоји за публику, живи од аплауза, храни се реакцијама. У луткарству предмети на сцени оживљавају захваљујући својим творцима, који се налазе иза сцене и на сцени, али и у публици. Без глумца да је анимира и без детета да је гледа, лутка је само неживи предмет. Лутка оживи захваљујући покретима и гласовима глумаца, односно погледима деце. Лутка жуди да оживи, а сама не може. У томе јој помажу најпре креатори и израђивачи лутака, а онда долази до глумца који је коначно предаје машти деце.

Лутка поседује двоструку природу као жива односно нежива ствар. Позоришна лутка постоји само у позоришту који је за њу једино место живота. Она у позоришту настаје као предмет, а на сцени захваљујући глумцима оживљава, постаје сценско биће. Лутка има однос са глумцем који је анимира, односно са публиком којој се обраћа. Лутка добија глас глумца, а њему пак пружа бескрајне могућности глумачке игре.

Одлучили смо се даа направимо ову изложбу и покажемо фестивалској публици колико смо у Зрењанину посвећени луткарству и колико волимо да правимо и оживљавамо лутке на сцени. Ова изложба деци у Суботици ће пружити прилику да наше лутке виде изблиза и да их додирну. Јер је веза између детета и лутке, као и између глумца и лутке – нераскидива веза.

  1. ПИНОКИО Карло Колоди, драмтуршкиња Барбара Хорват, режија Радослав Миленковић, премијера 1.9.2007. креација лутака Јелена Милић Златковић
  2. ЦАР БУМБАР Ненад Величковић, режија Драгослав Шиља Тодоровић, премијера 10.4.2003. креација лутака Јелена Милић Златковић (најбоља представа, најбоља музика, најбоља 3 епизодне улоге и награда дечјег жирија за најлепшу лутку на 36. сусретима професионалних позоришта лутака Србије, награда за креацију лутака на фестивалу Позориште Звездариште 2004.
  3. КАПЕТАН ЏОН ПИПЛФОКС Душан Радовић,режија Драгослав Шиља Тодоровић, премијера 10.11.2004. креација лутака Јелена Милић Златковић (три глумачке награде на 37. сусретима професионалних позоришта лутака Србије)
  4. РУЖНО ПАЧЕ Угљеша Шајтинац, режија Ирен Тот, премiјера 14.2.2013. креација лутака Благовеста Василева (награда “Тихомир Мачковић” за најбољу креацију лутака на 63. фестивалу професионалних позоришта Војводине, награда за најбољу креацију лутака на 45. сусретима професионалних позоришта лутака Србије
  5. ЗЕЦ, КОРЊАЧА И КОМПАНИЈА Милена Деполо,режија Драгослав Шиља Тодоровић, премијера 19.2.2015. креација лутака Јелена Милић Златковић (награда “Тихомир Мачковић” за најбољу креацију лутака на 65. фестивалу професионалних позоришта Војводине, специјална награда за технику позоришта сенки на 46. сусретима професионалних позоришта лутака Србије)
  6. НЕМУШТИ ЈЕЗИК Миливоје Млађеновић, режија Милош Јагодић, премијера 27.2.2014. креација лутака Милица Грбић Комазец
  7. ПЕСМА БЕЛОГ КИТА Река Ференци, режија Атила Антал, премијера 15.3.2016. (награда за најбољу музику на 47. сусретима професионалних позоришта лутака Србије
  8. ПЛАВИ ПЕТАР Ђула Урбан, режија Емилија Мрдаковић, премијера 10.12.2015. креација лутака Благовеста Василева (награда “Тихомир Мачковић” за најбољу креацију лутака на 66. фестивалу професионалних позоришта Војводине, глумачка награда на 49. сусретима професионалних позоришта лутака Србије)