Ин мемориам: Владимир Грубанов (1946–2019)

У четвртак, 10. октобра, 2019. године, после дуге и тешке болести, напустио нас је Владимир Грубанов, директор Луткарске сцене Народног позоришта „Тоша Јовановић“, посвећеник луткарства.

Владимир Грубанов, једна од најистакнутијих личности позоришног живота Србије, превасходно у области луткарског стваралаштва, рођен је 11. маја 1946. године у Зрењанину, где се и школовао. У Народно позориште „Тоша Јовановић“ долази 1978. године као већ успешан организатор културних активности и покретач манифестација посвећених афирмацији стваралаштва младих. Од 1980. године преузима руководство над Луткарском сценом зрењанинског Позоришта. Његов висок професионални ниво, специфична луткарска естетика, непресушна инспирација и велика енергија утицале су на то да зрењанинска Луткарска сцена израсте у једно од најзначајнијих позоришта у Европи, сврставајући луткарско позориште Војводине и Србије у ранг уметности водећих европских земаља. Награде са бројних међународних и домаћих фестивала показатељ су успешности промоције српског позоришног стваралаштва кроз наступе у Холандији, Немачкој, Аустрији, Италији, Мађарској, Румунији, Бугарској, Грчкој, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори. Као уметнички директор, руководилац и креатор односа са јавношћу Владимир Грубанов је дао огроман допринос угледу своје Луткарске сцене на интернационалној сцени. На специфичан и препознатљив начин утиснуо је јединствен и снажан печат у позоришни живот Србије кроз наступе на БИТЕФ-у, Стеријином позорју, Триеналу европског луткарства у Печују (Мађарска), „Златном Делфину“ у Варни (Бугарска), Светском фестивалу луткарства у Атини (Грчка) и многим другим репрезентативним позоришним фестивалима у Европи.

Владимир Грубанов је биран у најзначајније форуме везане за делатности позоришта: Извршни одбор Савеза драмских уметника Србије, Председништво Заједнице професионалних позоришта Војводине, Председништво међународне асоцијације луткара УНИМА; био је стручни консултант за формирање луткарског позоришта Косова и Метохије по препоруци Министарства културе Републике Србије, као и члан организационих одбора бројних међународних и домаћих фестивала.

Много је позоришних центара у Европи у којима његово име значи више од поштованог госта. Креативношћу и знањем, флексибилношћу и хтењем, несаломивом вољом и енергијом, потпуном припадношћу свету позоришне уметности у непрекидном низу од 30 година оставио је антологијске представе, ниску од 324 награде, много младих глумаца, учествовао је у конституисању бројних престижних фестивала позоришта за децу, али је и велик део себе уградио у нове пријатеље и поштоваоце српског театра и државе Србије. Јединствен по много чему, померао је границе, истраживао и обликовао део модерног српског театра, доводећи га у раван најзначајнијих у европским размерама.

Владимир Грубанов биће сахрањен у суботу, 12. октобра, у 15 часова на Католичком гробљу у Зрењанину (Калваријска улица), а комеморација ће се одржати истог дана у 13 часова у великој сали Народног позоришта „Тоша Јовановић“.

  1. 2019.