Ин мемориам – Сава Дамјановић (1928-2019)

Поштовани,
обавештавамо Вас да је у петак, 27. септембра, у 91. години, преминуо зрењанински и југословенски глумац САВА ДАМЈАНОВИЋ, који је већи део своје професионалне каријере провео у зрењанинском Позоришту као његов глумац и управник.

Сава Дамјановић рођен је 27. јануара 1928. године у Дрвару (Босна и Херцеговина, Југославија). Остварио је низ изузетних глумачких улога у позоришту, на телевизији и на филму. Играо је у серији „Осма офанзива” (1979) и филмовима „Поп Ћира и поп Спира“ (1957),„Низводно од сунца” (1969), „Сутјеска” (1973), „Широко је лишће” (1981). У зрењанинском Позоришту, као свом матичном театру, радио је као драмски уметник од 1951. године, па све до пензионисања. Међутим, и након одласка у пензију појављује се на Драмској сцени играјући у представама. Највише је упамћен по глумачким минијатурама („Па изволʼте у Сакуле“, 1971) и великим ролама ‒ Николетина („Доживљаји Николетине Бурсаћа”, 1958), Данило Лисичић („Ја, Данило”, 1964), Мане („Зона Замфирова”, 1964), Вилхелм Сајлер („Командант Сајлер”, 1967), Горчин („Пелиново”, 1975)… Према речима књижевника Зорана Славића, глумац Сава Дамјановић био је прототип театарског романтизма. Овај банатски Крајишник, робусне спољашности, испунио је своју животну и уметничку судбину искључиво позориштем. Он ликовима из драмске литературе није прилазио са дистанце, резонерски, научено, већ се једноставно у њих утапао и урањао. Он је располагао ретким даром да нестајући у понору задатог лика у исти мах задржи неопходну „шаку сопствене соли“ – да остане личан и различит играјући Енглеза, Лалу или Немца, „умирући’”, смејући се или као љубавник заводећи девице и удате жене. И важно је истаћи: све је то радио инстинктом, следећи немушти језик изворног, елементарног талента…

Поред бриљантних бравура на сцени Позоришта „Тоша Јовановић“, Сава Дамјановић био је и његов добар дугогодишњи управник у два мандата 1968‒1969. и 1970‒1978. Према писању књижевника Станка Ж. Шајтинца, Сава Дамјановић се, поред неколицине других управника, сматра једним од најзаслужнијих за највеће домете зрењанинског Позоришта. Дошавши на чело куће успешно је обавио подмлађивање и попуну ансамбла, обезбедио станове за глумце и низ година одржавао висок ниво позоришне продукције.
Иако се његов сценски лик може видети још само на похабаним позоришним фотографијама, у уметности покретних слика од заборава га чувају секвенце из серија и филмова које је снимио.

Сава Дамјановић биће сахрањен у понедељак у 15 часова на Новом гробљу у Зрењанину, а комеморација ће се одржати истог дана у 13 часова у великој сали Народног позоришта „Тоша Јовановић”.
Народно позориште „Тоша Јовановић”, Зрењанин

  1. 9. 2019.