Најављен 69. фестивал и потписан уговор са компанијом ГОМЕКС

На јучерашњој конференцији за новинаре, Иван Француски, директор Народног позоришта „Тоша Јовановић“, испред домаћина Фестивала и Валентин Венцел, председник Заједнице професионалних позоришта Војводине, оснивача Фестивала, најавили су овогодишње, 69. издање најстаријег позоришног фестивала код нас у чијем ће се такмичарском програму наћи најбоље војвођанске представе за одрасле и децу по оцени селектора Слободана Савића. Фестивал се одржава под слоганом „Позориште у стигматизованом друштву“.

Конференцији је присуствовао и директор компаније ГОМЕКС са којом је потписан Уговор о донаторству. Осим компаније ГОМЕКС која од 2010. године помаже зрењанинско позориште, реализацију 69. фестивала помогли су Град Зрењанин и покрајински Секретаријат за културу. Челник компаније „Гомекс“ Горан Ковачевић нагласио је да му је драго због наставка сарадње са зрењанинским позориштем.

– Култура оплемењује а самим тим свима доноси добитак. Ми дугорочно помажемо Народно позориште у Зрењанину и Стеријино позорје, и имали смо одличне резултате. Радује да је и ова манифестација, коју је Зрењанин преузео на пет година, све боља. Ми не очекујемо промене преко ноћи, то је увек дугорочни процес, али сваке године треба начинити позитиван помак – речи су Ковачевића.

Председник Заједнице професионалних позоришта Војводине Валентин Венцел истакао је да је веома узбуђен због доласка у Зрењанин, јер је то његов родни град.

– На овом месту начинио сам прве позоришне кораке. Зрењанин је, по мени, изванредан спој сјајне публике и изузетног театра. Живимо у свету пуном антагонизама а позориште је мост који повезује различитости. Зрењанинска публика, која је интеркултурална, права је средина за овакву врсту догађаја, за позориште као простор заједништва у различитости – нагласио је Венцел, оцењујући овогодишњи фестивал као један од најквалитетнијих на Балкану, са репертоаром на средњоевропском нивоу.

– Прошле године били смо одлични домаћини овог фестивала, који нам много значи, јер Зрењанин много улаже у културу, посебно у позориште. То мора да резултира и на овај начин. У протеклом периоду одрађене су бројне представе, запажене и код публике и код критике. Били смо и домаћини два фестивала, овог покрајинског, и луткарског на нивоу Србије. Добили смо и највише државно признање – Сретењски орден, и све то морамо оправдати. Задатак је озбиљан и одговоран, али ми смо спремни да га испунимо – истакао је директор зрењанинског позоришта Иван Француски.

Он је напоменуо да је Зрењанин спреман и за нови задатак, да овај фестивал организује и у наредне три године, што му је већ поверено.