Обележен дан Народног позоришта „Тоша Јовановић“

Награде појединцима и књига о хроници зрењанинског театра

Театарско здање, понос града, настало је баш оваквог октобра, пре 179 година, речено је данас, 15. октобра, у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ на прослави дана ове установе. Обележава се и 72 године рада драмске и 62 године луткарске сцене. На свечаности је представљена прва књига позоришних критика у историји Зрењанина, а додељена су и признања члановима НП „Тоша Јовановић“.

Прошла сезона била једна од најузбудљивијих – зрењанински театар је гостовао на фестивалима у Зеници и Сарајеву, а такође је био и домаћин за две позоришне смотре, казао је директор Народног позоришта Иван Француски. Заменица председника Скупштине града Љуба Травица честитала је рођендан свим члановима НП „Тоша Јовановић“, нагласивши да ова установа васпитава, образује и својим делом чини нашу средину бољом.

„У магији позоришне стварности – позоришни дневник од 1969. до 2018. године“ (издање НП „Тоша Јовановић“ и Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“), аутора Зорана Славића, прва је хроника зрењанинског позоришта. Како је била улога театра током свих тих година, објаснио је Зоран Славић.

– Само је магија иста, а све остало се ходом времена изменило. Позориште као институција је у разним епохама имало различите улоге. Међутим, позориште као сцена и магија увек је имало једну искључиву сврху – оно се бори за уметничку истину, за човека, за боље животне околности. Позориште и данас хоће да васпитава, да буде хумано на бранику опште човечанске слободе и у том смислу оно се не мења – казао је Славић.

Признања поводом Дана зрењанинског Позоришта добили су Андрија Поша и Данило Михњевић, који су били награђени за улоге оца, односно пуковника Бојића у представи „Весела кућа“ (текст Стевана Пешића, режија Ирене Тот) на Сусретима луткарских позоришта Србије у марту ове године. Признање је припало и Благовести Василевој, која је на Сусретима била награђена за креацију лутака у овој представи. Награђени су и Дејан Карлечик и Сања Радишић, који су добили признања за главну мушку улогу и улогу Мале у представи „Зрењанин“ (текст Игора Штикса, режија Бориса Лијешевића) на Фестивалу професионалних позоришта Војводине и Фестивалу босанскохерцеговачке драме.

Током свечаности у барокној сали Народног позоришта наступили су баритон Владимир Јакшић, који је извео нумеру „Снове снивам“ уз клавирску сарадњу професорке Тине Николовске, као и Градски дечји хор Културног центра.
М.М.
октобар 15. 2018 Лист Зрењанин