ОДЛУКЕ ЖИРИЈА 72. ФЕСТИВАЛА ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА ВОЈВОДИНЕ

Жири 72. Фестивала професионалних позоришта Војводине у саставу: редитељка Анђелка Николић (председница), драматург Светислав Јованов и редитељ Патрик Лазић од 18. до 25. априла 2023. године видео је 10 представа у извођењу седам војвођанских позоришта. На завршној седници, одржаној 24. априла, донео је следеће


ОДЛУКЕ:

Да се награда за најбољу представу у целини додели представи „Што на поду спаваш” по тексту Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, Српског народног позоришта (Нови Сад), Драмског казалишта „Гавела“ (Загреб), Народног позоришта Сарајево и МЕСС (Сарајево).
Одлука је донета већином гласова.


Да се награда за најбољу представу за децу у целини додели представи „Не иди далеко” по тексту и у режији Тамаре Кучиновић, Дечјег позоришта Суботица (сцена на српском).
Одлука је донета једногласно.


Да се награда за најбољу режију додели Кокану Младеновићу за режију представе „Што на поду спаваш“ по тексту Дарка Цвијетића, Српског народног позоришта (Нови Сад), Драмског казалишта „Гавела“ (Загреб), Народног позоришта Сарајево и МЕСС (Сарајево). Одлука је донета већином гласова.


Да се доделе равноправне глумачке награде:


За најбољу мушку улогу:


Аљоши Ђидићу за улогу Хендрика Хефгена у представи „Мефисто” по роману Клауса Мана у режији Хариса Пашовића, Српског народног позоришта из Новог Сада и Фондације Нови Сад/Европска престоница културе. Одлука је донета једногласно.


За најбољу женску улогу:


Маји Изетбеговић за улогу Сенке у представи „Што на поду спаваш“ по тексту Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, Српског народног позоришта из Новог Сада, Драмског казалишта „Гавела“ (Загреб) и Народног позоришта Сарајево и МЕСС (Сарајево). Одлука је донета једногласно.


За најбољу епизодну улогу:


Јулији Петковић за улогу Маше у представи „Галеб” Антона Павловича Чехова у режији Милана Нешковића, Народног позоришта Сомбор. Одлука је донета једногласно.


За најбољу улогу у представама за децу :


Викторији Палфи за улогу Мајке у представи „Не иди далеко“ по тексту и у режији Тамаре Кучиновић, Дечјег позоришта Суботица. Одлука је донесена једногласно.

Да се награда за најбољу сценографију додели Маријели Хашимбеговић за представу „Што на поду спаваш“ по тексту Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, Српског народног позоришта (Нови Сад), Драмског казалишта „Гавела“ (Загреб), Народног позоришта Сарајево и МЕСС (Сарајево). Одлука је донета једногласно.


Да се награда за најбољи костим додели Марини Сремац за костиме у представи „Мефисто” по роману Клауса Мана, у режији Хариса Пашовића, Српског народног позоришта из Новог Сада и Фондације Нови Сад/Европска престоница културе. Одлука је донета једногласно.


Да се награда „Тихомир Мачковић“ за најбољу креацију лутака додели Ирини Сомборац за креацију лутака у представи „Прадевојчица“ по роману Десанке Максимовић, у режији Соње Петровић, Народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина. Одлука је донета једногласно.


Да се награда за најбољу музику додели Димитру Андоновском за музику у представи „Дон Жуан” Молијера, у режији Андреја Цветановског, Народног позоришта „Стерија” из Вршца. Одлука је донета једногласно.


Да се доделе специјалне награде:


Ани Терек за текст „Невидљива деца“, који је извело Новосадско позориште/Ујвидеки Сзинхаз, у режији Роберта Ленарда. Одлука је донета једногласно.


Тибору Ковачу и Армину Рицу за сценски покрет у представи „Лудас Матyи (Гускар Матија)“ по народној причи, у режији Ђерђа Херњака, Дечјег позоришта Суботица. Одлука је донета једногласно.


Да се меморијална награда „Ивана Мирков Влачић“ за најбољу ликовну обраду представе додели Ирини Сомборац за представу „Прадевојчица“ по роману Десанке Максимовић, у режији Соње Петровић, Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина. Одлука је донета једногласно.

Награду додељује породица Мирков на основу једногласне одлуке жирија.


Да се награда младом глумцу, коју додељује Савез драмских уметника Војводине, по основу једногласне одлуке жирија додели Дарку Радојевићу за улогу Боте у представи „Што на поду спаваш“ по тексту Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, Српског народног позоришта (Нови Сад), Драмског казалишта „Гавела“ (Загреб), Народног позоришта Сарајево и МЕСС (Сарајево). Одлука је донета једногласно.


У Зрењанину, 24.4.2023.