ОД КОПРОДУКЦИЈЕ СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА СА НП „ТОША ЈОВАНОВИЋ“ ОЧЕКУЈЕМ ЖАНРОВСКО-СТИЛСКИ ИСКОРАК У ОДНОСУ НА ДОМИНАНТНЕ РЕПЕРТОАРСКЕ ТОКОВЕ

Мирослав Мики Радоњић, директор Стеријиног позорја, о копродукцији са НП „Тоша Јовановић“

ОЧЕКУЈЕМ ЖАНРОВСКО-СТИЛСКИ ИСКОРАК У ОДНОСУ НА ДОМИНАНТНЕ РЕПЕРТОАРСКЕ ТОКОВЕ

Свега неколико дана остало је до премијере представе “Слика непознатог” рађене по роману Миодрага Кајтеза “Изложба”. Нова представа настала је у копродукцији Народног позоришта “Тоша Јовановић” и Стеријиног позорја. Реч је о наставку дугогодишње сарадње о којој говори директор Стеријиног позорја, Мирослав Мики Радоњић.

miroslav miki radonjic
– Копродукција Стеријиног позорја са Народним позориштем „Тоша Јовановић“, која се ради по роману новосадског књижевника Миодрага Кајтеза и драматизацији Ђорђа Милосављевића, представља наставак дугогодишње праксе наше институције да у сарадњи са позориштима у Србији и региону промовише домаће драмско и књижевно стваралаштво, као и позоришну уметност у целини. Циљ нам је да се на репертоарима театарских кућа нађе што већи број српских аутора, јер без домаћег писца не постоји ни домаће позориште. Када је конкретно реч о представи „Слика непознатог“, мислим да ће она понудити жанровско-стилски искорак у односу на доминантне репертоарске токове – сматра Радоњић.

Додаје и да Стеријино позорје својим многобројним делатностима ради на развоју, афирмацији и промоцији савремене српске драмске књижевности.

– Од 2007. године редовно расписујемо Конкурс за најбољу савремену домаћу драму, а потом победнички текст уступамо позориштима и обезбеђујемо и финансијску подршку за сценску реализацију тог текста, као копродуцент. Осим тога, сарађујемо са нашим театрима и када раде на текстовима аутора из Србије који нису учествовали на Конкурсу, поготово ако пружају могућност другачијег, модерног позоришног израза, поетичких и естетских преиспитивања и стварања неуобичајених и неконвенционалних форми, чиме се обогаћају репертоари позоришта. Стеријино позорје остварује плодоносну сарадњу, не само са највећим позориштима у Србији, као што су Народно позориште у Београду или Српско народно позориште у Новом Саду, него и са театарским кућама у мањим срединама. На тај начин учествујемо у процесу децентрализације културе и помажемо да се и у градовима у унутрашњости одржи или подигне уметнички ниво позоришне продукције. Зрењанин има дугу и успешну позоришну традицију и надамо се да ће ова копродукција бити додатни замајац у раду Народног позоришта „Тоша Јовановић“ – рекао је Радоњић на крају разговора.