Отварање изложбе

30gds POZIVNICA FINAL 1

Изложба Игра и успомене настала је из потребе да се прослави, али и очува, сећање на три деценије постојања зрењанинског Драмског студија за младе при Народном позоришту ,,Тоша Јовановић” у коме је за све ове године стасало неколико стотина девојчица и дечака.

Студио је основао глумац Милоје Буца Ивановић 1992. године водећи га делом самостално, делом у сарадњи са глумцима из ансамбла матичног позоришта. У првој деценији важну улогу у позоришном образовању младих Зрењанинаца имала је и глумица Светлана Цеца Утјешановић која је у Студију била активна од оснивања па све до њеног одласка са сцене. У другој деценији Буца наставља самостално али увек уз подршку некадашњих полазника, док у трећој деценији удружено ствара са колегиницом Весном Варићак која је овај студио водила заједно са Буцом у периоду од јануара 2013. до 2018. и потом самостално до јуна 2021. године.

Од ове сезоне студио наставља традицију педагошког рада глумаца зрењанинског позоришта. Идеја данашњих менторки а некадашњих полазница, глумица Сање Радишић и Јелене Кесић била је да у омаж оснивачима Буци и Белки (Цеци), Студио врати старо име Драмски студио ББ92 који је носио у првим годинама постојања.

Свака генерација ментора радила је у складу са својом етиком, сензибилитетом и, напослетку, естетиком несебично преносећи љубав према театру на младе, чинећи њихово детињство и младост лепшим и сагласним са позоришном уметношћу у целини.

Основна идеја Студија задржала се до данас, а то је да се у три старосне категорије младих, почевши од нижег основношколског узраста, преко полазника из виших разреда до најстаријих средњошколаца, развијају социјалне и комуникацијске вештине, моторика, концентрација, опажање, машта и креативност. Истовремено, једнако важан сегмент представља и рад на развијању друштвеног аспекта личности, кроз развијање емпатије, самопоуздања, колективизма и способности рада у групи. Акценат је увек био на процесу рада, а не на крајњем производу.

Кроз интердисциплинарност и методологију позоришне педагогије, деца су обучавана основним врлинама сценске игре и говора, да би на крају сваке сезоне дошли до јавних наступа и првих одиграних представа. Поред играних представа чланови Драмског студија учествовали су на разним такмичењима рецитатора, дечијим емисијама, фестивалима попут „Змајевих дечјих игра“ у Новом Саду, „Мајских играма“ у Бечеју и на њима неретко освајали награде. Млади глумци имали су прилику да се опробају у великим књижевним делима и на великим сценама у улогама драмских класика када су својим талентом и енергијом оживели чувене ликове Шекспира, Чехова, Вилијамса, Нушића, Ршумовића, Змаја, Антића, Симовића…

Напослетку, захваљујући археологији сећања некадашњих полазника и заједничком ентузијазму, успели смо да уз помоћ сачуваних меморабилија из приватних архива изградимо ову изложбу а истакнемо допинос и значај постојања самог Драмског студија.

Истраживање је показало да је за три деценије постојања и деловања Драмског студија одиграно преко 160 представа, од тога преко 40 јединствених наслова као и неколико краткометражних филмова попут Индијско плаветнило, Viza Dream, Уметничко клизање, Јутро. Неколико стотина младих је управо ту начинило своје прве позоришне кораке, а неки од њих постали су професионални глумци, редитељи, драматурзи, новинари и успешни млади људи у различитим професијама.

Глумици/ментори су кроз све ове деценије истрајали у зацртаној мисији да путем поштовања и поимања драмске уметности поделе своје огромно знање, задовољство и љубав према позоришту.

Управо захваљујући оваквој афирмацији драмског потенцијала код младих у овом граду на Бегеју данас имамо однеговану позоришну публику, љубитеље и амбасадоре позоришта, док Драмски студио тако истрајно живи непосредно (п)остајући окупљалиште за младе људе који желе да од живота направе уметност.

У духу традиције коју баштини овај Студио – подела улога у којој сви имају подједнак значај – суштина ове изложбе окренута је ка томе да пробуди емоције и успомене, тако што ће нам помоћи да дотакнемо сопствене. Стога у овом простору фоајеа Позоришта као и у међупростору у којем су смештена наша сопствена осећања и сећања, налазе се сасвим лична тумачења слика, успомена и речи пред нама.

… у знак захвалности, за све што сте нас научили и охрабрили

Ваша деца

Захваљујемо се нашим донаторима на свој подршци, разумевању и ентузијазму.

Захваљујемо се нашим сарадницима на препознатој и подржаној идеји.

Захваљујемо се сваком појединцу који је показао вољу и жељу да буде део овог спонтаног а заједничког пројекта.