Представа „Дечак и месец“ зрењанинског Позоришта победник луткарског фестивала у Алексинцу

Народно позориште „Тоша Јовановић“ освојило је четири награде са представом „Дечак и месец“ на 5. „Зимском позоришном фестивалу за децу“ у Алексинцу – за најбољу представу у целини, најбољу режију и сценографију и награду за најбољу епизодну улогу која је припала глумици Наташи Милишић.

aleksinac decak i mesec1 orig 1

Фестивал је одржан у периоду од 20. до 25. маја у организацији Градског позоришта „Театар 91“. Одлуке о наградама једногласно је донео жири у саставу Бранислав Недић, драматург, Ивана Недељковић, глумица, и Цветин Аничић, глумац-луткар.

У образложењу награде за најбољу режију и представу у целини која је припала Луткарском ансамблу Народног позоришта „Тоша Јовановић“ и редитељки представе „Дечак и месец“ Вјери Видов, жири је навео: „Изузетним редитељским поступком, маштовито и оригинално, развијајући ликове и догађаје, изванредно уклапајући све сценске елементе, редитељка Вјера Видов нас води кроз узбудљиву причу о борби добра и зла, о значају маште и сањарења и давању значаја заборављеним вредностима“.

Одлуку о награди за најбољу сценографију додељену сценографу и позоришном продуценту Леу Вукелићу, жири је образложио мишљењем да „сценографија кроз саму представу расте и од празне сцене појављује се богата сценографија једноставности, али врло стилски тачна и прецизна“, додајући и да „истакнута сликовност и мултифункционалност сценских елемената ову сценографију чине вредном награде“.

Глумици Луткарског ансамбла Наташи Милишић је за улогу Свраке и Глумице у представи „Дечак и месец“ уручена награда за најбољу епизодну улогу.

„Маштовито и зналачки, Наташа Милишић комбинује два лика која игра, ликове Глумице и Свраке, и на ауторитативан начин доноси на сцену праву глумачку магију“, наводи се у закључку жирија.

Представа која је помирила генерације и светове

Представа „Дечак и месец“ премијерно је изведена на Луткарској сцени Народног позоришта „Тоша Јовановић“ 15. новембра прошле године. Представа је настала по мотивима приповетке Бранка Ћопића „Месец и његова бака“ – текст представе написао је драмски писац Жељко Хубач а режирала ју је редитељка Вјера Видов.

Сценографију потписује Лео Вукелић, костимографију и креацију лутака Благовеста Василева. Композитор сонгова је Зоран Булатовић Бале.

У представи играју глумци Предраг Грујић, Кристиан Кардош, Татјана Бараћ, Наташа Милишић, Андрија Поша, Данило Михњевић, Снежана Попов и Олгица Трбојевић Костић.

Подсећамо, представа „Дечак и месец“ је проглашена најбољом представом за децу у целини и почетком априла, на 71. Фестивалу професионалних позоришта Војводине, а Благовести Василевој уручена је награда „Тихомир Мачковић“ за најбољу креацију лутака.

​26. 5. 2022.