Радна атмосфера упркос празном гледалишту

Делећи судбину свих позоришта у Србији, али и оних широм Европе, зрењанинско Народно позориште „Тоша Јовановић” морало је до даљег да обустави сва играња на обе своје сцене. Прво ванредно стање, а затим и ванредна ситуација својим су ограничењима према друштвеној стварности наметнули нова правила понашања у институцијама културе, а њихове запослене натерали да се прилагоде и да на нов начин осмисле своју делатност, придржавајући се свих прописаних мера. Иако хронично ограничени у новчаним средствима да своју позоришну продукцију одрже и прошире колико је то у датим оквирима могуће, ипак су били свесни да се једино ослањањем на себе и на своју креативност може превазићи овај тежак период и то тако што ће из њега да изађу са нечим лепим пред своју публику када се за то стекну повољне околности: зрењанински глумци, техника и управа решили су да ураде оно у чему су најбољи – да праве представе.

Према речима Татјане Паскаш, руководитељке Луткарске сцене НП „Тоша Јовановић”, зрењанински луткари започеће рад на новој представи у понедељак, 18. маја. Комад под називом „Јежева кућица”, аутора Бранка Ћопића, режираће Лилијана Ивановић, док је за драматизацију био задужен Предраг Бјелошевић. Музика је поверена Данилу Михњевићу, а костим и лутке ће креирати Благовеста Василева. У представи играју: Тања Бараћ, Снежана Попов, Олгица Трбојевић Костић, Андрија Поша и Кристиан Кардош.

Премијера је предвиђена за другу половину јуна, али ће представа свој пуни позоришни живот започети тек на јесен, када се предвиђа нормализација рада позоришта у Србији.
Када је у питању Драмска сцена зрењанинског Позоришта, због новонастале ситуације направљени су нови планови. Наиме, рад на новој представи, овог пута са потпуно женском поделом, под називом „8 жена” у режији Таре Манић практично је већ био договорен за средину марта, а после успешно изведене аудиције која је расписана само за ову прилику изабране су и две глумице (Милена Божић и Исидора Влчек) које ће први пут заиграти пред зрењанинском позоришном публиком. Међутим, за дуго очекивано глумачко освежење и позоришни импулс који зрењаниниска културна сцена одавно прижељкује, љубитељи позоришне уметности мораће да се стрпе још мало. Према речима Вере Ђековић, руководитељке, и Стефана Јуанина, глумца и уметничког саветника Драмске сцене, иницијални састанак глумаца и уметничке екипе која ће радити на представи предвиђен је за 21. мај, када ће се направити радни распоред проба до премијерног извођења комада за дан НП „Тоша Јовановић” – 15. октобра. А то нас заправо упућује на закључак да ће зрењанински позоришни људи овај неповољни период, када је у питању извођење представа пред својом публиком, искористити за припрему нових представа и на тај начин, превазилазећи организационе потешкоће у наметнутим им условима, успети да одрже радну атмосферу у својој кући.

Летњи период предвиђен је и за реконструкцију крова зграде зрењанинског Позоришта. На основу захтева Града Зрењанина, Министарство културе и информисања одобрило је 4 милиона динара за ову преко потребну инвестицију која ће спречити даље пропадање најстаријег позоришног здања у Србији. Према речима Ивана Француског, директора Позоришта, Град Зрењанин је добио средства и радове на реконструкцији крова ставио у своје оперативне планове, а следеће недеље ће расписати и јавну набавку за избор извођача радова. Овом ће се инвестицијом на темељан начин решити дугогодишњи проблем Народног позоришта „Тоша Јовановић”, а његовим ће се запосленима омогућити квалитетнији радни услови.

Иван Трифуњагић, 6. 4. 2020.