Саопштење Председништва Заједнице професионалних позоришта Војводине

Фестивал професионалних позоришта Војводине основан је далеке 1947. године а у континуитету се одржава већ пуне 72 године, што га чини најстаријим позоришним фестивалом у региону. Организатор Фестивала је Заједница професионалних позоришта Војводине која окупља сва покрајинска позоришта. Иако је Фестивал за свој дуги век успео да преживи свако бреме које носи одређено време, ова времена су му, ипак, најмање наклоњена.


Континуирано одсуство адекватне подршке од стране – пре свега Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама а затим и Министарства културе Републике Србије – довело је организаторе Фестивала до кључног питања – Коме је он потребан?


Средства која се прикупе за Фестивал на конкурсима су последњих година у збиру мања од милион динара. Додељивањем минималних средстава из године у годину организатори и учесници улажу максималан напор и ентузијазам како, због недостака новца, Фестивал професионалних позоришта Војводине не би био угушен.


Због селекционог и такмичарског карактера, позоришта која добију привилегију и буду одабрана да наступају на Фестивалу, убрзо увиде своју пирову победу будући да из својих буџета морају да финансирају долазак и играње представе.


Мањак средстава води стварању трајног незадовољства и у самој Заједници, због чега неки од чланова транспарентно разматрају излазак из исте чиме би она бесповратно изгубила на важности и кредибилитету. Чланство и учешће на Фестивалу које је некада било част сада се сматра теретом и великим трошком у годишњем буџету.


На Фестивалу професионалних позоришта Војводине изводе се како целовечерње тако и представе за децу на свим језицима националних мањина у Војводини што доприноси неговању и очувању мултикултуралности и заједништва. Зато овим путем Председништво ЗППВ апелује на надлежне да обрате пажњу на културни значај Фестивала који својом дуговечношћу, квалитетом и важношћу заслужује боље одлуке. А пре свега, заслужује да нам буде потребан свима!