УСПЕШАН КРАЈ „ШКОЛЕ ЗА ПУБЛИКУ“

IMG cc20ee72f68c2036ca99fd4e57201869 V

Др Љубица Ристовски, Недељка Фаркаш, полазница школе,

и Ивана Кукољ Соларов, помоћница директора НП „Тоша Јовановић“

Како је једна од мисија Народног позоришта „Тоша Јовановић“ развој публике, тако већ други пут организујемо циклус од 16 часова под називом „Школа за публику“. Заинтересовани посетиоци позоришта, али и они који до сада нису постали позоришна публика, и овог су пролећа имали прилику да присуствују ауторском пројекту др Љубице Ристовски под називом „Школа за публику“. У трајању од 8 недеља, сваког уторка одржано је укупно 16 бесплатних часова на којима су уз ауторку и гостујуће предаваче/уметнике полазници учили о позоришту, његовим елементима и како да гледају представу. Почев од 26. марта, сваког уторка од 17 сати просторијама позоришта одржаван је двочас за 35 полазника.

ШКОЛА ЗА ПУБЛИКУ је поклон позоришта јер је март позоришни месец – 20. март Светски дан позоришта за децу и младе, 27. март Светски дан позоришта.

IMG 20240522 175625

Овогодишња „Школа за публику“ је урађена у сарадњи са Центром за едукацију, културу и уметност „Фабула“. Од 26. марта до 14. маја полазници су били у прилици да од еминентних позоришних стваралаца сазнају шта је то продукција представе и како позориште функционише као институција, односно како се креира репертоар, шта је то режија и колико су важни сценографија, костим, музика, сценски покрет и сценска борба у процесу проба, како редитељ и драмски писац раде и какав је заправо глумачки посао. Гости предавачи су били редитељка Оља Ђорђевић, композиторка Ирена Поповић, драматургиња Мина Петрић, сценографкиња, костимографкиња и креаторка лутака Благовеста Василева, глумци Наташа Луковић, Звонко Гојковић и Дејан Карлечик.

Полазници су након стечених знања добили задатак да погледају представу „Телефон мртвог човека“ и да је анализирају на основу предавања о позоришним драмским елементима. Након презентације радова уследила је свечана додела диплома.

Са оваквом праксом развоја и неговања публике настављамо и следеће сезоне. Посебну школу смо прирпемили и за васпитаче Прешколске установе заинтересоване за рад са децом на креирању представа.