У СУСРЕТ ПРЕМИЈЕРИ ПРЕДСТАВЕ „МИХАЈЛО ПУПИН ИДВОРСКИ” НА ЛУТКАРСКОЈ СЦЕНИ

пупин6

Поводом 170 година од рођења Михајла Пупина, нашег великог научника, писца, добротвора и родољуба, Луткарска сцена Народног позоришта „Тоша Јовановић“ припрема представу „Миша Пупин Идворски“ по оригиналном тексту Угљеше Шајтинца и у режији Петра Пејаковића, госта из Црне Горе.

Руководитељка Луткарске сцене Татјана Паскаш је након циклуса представа насталих по делима великих и значајних писаца за децу покренула још један која носи назив „Како настају велики људи“, што нам говори да се избору репертоара на Луткарској сцени приступа студиозно, са намером да се деца и едукују и анимирају.

Након Бранка Ћопића, Уроша Петровића, Јасминке Петровић и Иване Брлић Мажуранић луткари се посвећују великанима са ових простора од чијег живота и рада наша млада публика има много тога да научи. Управо ти велики људи су некада били деца, а ми желимо нашој деци да дамо добар пример, али и да њиховим родитељима и старатељима покажемо како код деце препознати таленат, како их оснажити и подржати у њиховим амбицијама и како им отворити крила да полете и остваре своје потенцијале.

Овакав приступ рада у луткарском позоришту изискује и дугорочно планирање, те смо се одлучили да прво испричамо причу о Михајлу Пупину, инспирисани његовом аутобиографијом „Од пашњака до научењака“ која је овенчана Пулицеровом наградом, и то у години када обележавамо 170 година од рођења овог нашег великoг научникa и човека.

пупин5

Предуслов да се наше амбиције остваре једном оваквом представом јесте сарадња са врхунским уметницима и није било дилеме да аутор текста буде Угљеша Шајтинац, који је овај нимало лак задатак и прихватио. Једна представа за децу не може да сажме читав живот и рад Михајла Пупина, те се Шајтинац фокусирао на Пупинове прве године у Идвору, истичући нешто што је нама било веома важно, а требало би да је свима – подршку и љубав у породици која препознаје потенцијале свог детета које кроз игру открива мистерије природних појава, и спремна је да га пусти да оде у свет, настави школовање, развија се као научник и човек, са поруком да никада не заборави одакле је потекао.

Текст Угљеше Шајтинца је све што смо желели, у стиху, поетичан, емотиван, сценичан, те је њега могао да режира само неко ко разуме писца, као и тему – како настају велики људи. Избор је пао на Петра Пејаковића из Црне Горе, редитеља и професора који се бави позориштем за децу и младе и који је кроз представе о Његошу и Тесли показао да је идеалан сарадник. Пејаковићу је ово прва сарадња са нашим ансамблом.

Премијера представе „Миша Пупин Идворски “ је заказана за уторак, 21. мај, у 18 сати, а прва реприза у четвртак, 23. маја, у 18 сати. Мислили смо и на постпродукцију, односно како да ову вредну представу види што више родитеља, деце и просветних радника. Зато смо још у току припрема склопили Протокол о сарадњи са Удружењем „Година Пупина“.

Ово ће бити година Пупина, не само због 170 година рођења Михајла Пупина већ и због наше представе.

ИВАНА КУКОЉ СОЛАРОВ, помоћник директора НП „Тоша Јовановић”