Школа у позоришту – пројекат Града Зрењанина, средњих школа и НП “Тоша Јовановић”

Народно позориште „Тоша Јовановић” из Зрењанина у септембру започиње нову сезону играња луткарских и драмских представа (2021/2022). На репертоару нашег позоришта, које игра на две сцене – Сцена „Тодор Манојловић” и Велика сцена, налазе се комади светских драмских класика и савременијих ствароца, попут Шекспира, Молијера, Брехта, Вилијамса и Вајлдера, али и домаћих аутора, Ј.С. Поповића, Б. Нушића, Б.М. Михиза, за чија су извођења нашим глумицама и глумцима додељиване бројне награде на реномираним фестивалима у земљи и региону. Међутим, са отварањем сваке нове сезоне зрењанинско Позориште настоји да унапреди сарадњу са својом публиком, како са оном најмлађом и оном старијом у редовним терминима, тако и са оном која из школских клупа организовано долази у наше градско, најстарије позоришно здање у Србији (1839).

Руководећи се таквом идејом НП „Тоша Јовановић” покренуло је пројекат са Градском управом Зрењанина и Активом средњих школа Зрењанина под називом ШКОЛА У ПОЗОРИШТУ, који би за циљ имао проширење школских едукативно-образовних планова, тачније упознавање средњошколских ученика са институцијом позоришта и њеном конститутивном улогом у програмима грађанског васпитања, као и формирање позоришне искуствене основе за наставно-теоријске садржаје посвећене драмском стваралаштву. Пројекат би се реализовао у периоду од једне школске године, тј. позоришне сезоне 2021/2022, у току које би се за сваку средњу школу посебно, једанпут недељно играла представа у матине термину. Оно што ову здружену иницијативу Града, Позоришта и школског Актива издваја од сличних пракси у другим градовима Србије јесте чињеница да њу заснива и покреће Град Зрењанин, који на тај начин не постоји више само као Град са позориштем, као његов оснивач, већ као Град позоришта који своју институцију културе укључује у програме својих школа и на тај начин ствара и селектује будућу позоришну публику неопходну за њено квалитетно функционисање.

skola u pozoristu
Дејан Карлечик, Симо Салапура и Марија Серво

Поред настојања да пројекат ШКОЛА У ПОЗОРИШТУ успешно спроведу у зацртаном оквиру градског средњошколског система, намера управе зрењанинског Позоришта, Града Зрењанина и Актива средњих школа јесте да амбициозно, у следећој пројектној инстанци, редовну посету позоришту уведи и у школе на целој територији Округа, иза чега, као гаранти реализације својим именом и ауторитетом стоје градоначелник Града Зрењанина Симо Салапура, председница Актива средњих школа Зрењанина Марија Серво и директор Зрењанинске гимназије Милан Радаковић, као и управа НП „Тоша Јовановић“ на челу са в.д. директора Дејаном Карлечиком.

13.10.2021.