ЈОВАН ЦАРАН O ПРЕДСТАВИ „ЗМАЈИЋ ОГИ“

„Представа настала под утицајем савремених трендова, али по правилима из света бајке“


Луткарска представа за децу „Змајић Оги“ премијерно ће бити изведена 29. фебруара у 18 сати, на великој сцени Народног позоришта „Тоша Јовановић“. Најмлађа позоришна публика имаће прилику да погледа причу која је настала под утицајем савремених трендова, иако се и даље држи свих правила из света бајке. О представи говори аутор
и редитељ, Јован Царан.

змајић оги радне

О чему говори представа „Змајић Оги“ чија је премијера најављена за четвртак, 29. фебруар, у 18 часова, на великој сцени?


– Замишљено је да представа буде погодна за најмлађи узраст. Другим речима, да буде разумљива и деци од три године, али истовремено занимљива и старијој деци. Ја се увек трудим да представа има елементе који ће бити интересантни и деци и онима који децу доведу у позориште. Садржај нећемо препричавати да не кваримо изненађења која се с времена на време појављују.

Шта сте овог пута тражили као позоришни стваралац, шта вас је мотивисало да радите ову представу?


– Ми који смо старији више од десет пута од узраста за који пишемо, дужни смо да се присетимо начина на који размишљају они који тек откривају свет. Ако не посматрамо пажљиво и са уважавањем њихов свет, то може да буде немогућ задатак. Ко то уме, зачуђен је логиком којом малишани покушавају себи да објасне свет око себе. Понекад таква дечија размишљања могу потпуно да фасцинирају одрасле. Мој задатак као неког ко пише за децу је управо то – да разумем како деца размишљају и да држећи се тога организујем радњу представе. Разуме се да обилато користим и све оно што чујем из дечијих уста. Многи дијалози у мојим представама су „преписани“ из стварног живота.

змајић оги радне

По чему ће се ова представа разликовати од Ваших досадашњих пројеката, али и од других представа за децу које имамо на актуелном репертоару? 


– Свака представа коју сам радио може да се опише једном реченицом или опис може да стане у само једну реч. Једном је то чежња, други пут љубомора, затим неправда и тако даље. Разумљиво је да око те једне идеје мора да се исплете, поштујући правила драматургије, читав низ догађаја који су потпора те основне идеје. Ова најновија представа полази од премисе да је у првим тренуцима постојања важно пронаћи сигурност у правим рукама, онима које штите и милују.


Да ли ће представа бити искључиво луткарска или ћемо имати прилику и да видимо глумце на сцени који управљају луткама или комуницирају са њима?

– У овој представи нећемо ни на који начин крити аниматоре. Ипак представа ће бити искључиво луткарска. То значи да ће „говорити“ луткарским језиком. Укратко , стварамо идеални свет за нашу основну замисао. Свет у коме ће се наше идеје осећати „као код куће“. Лутка и њен покретач могу за нас да упризоре сасвим нов, до тада невиђен свет, а да он притом буде сасвим логичан и разумљив.

змајић оги радне

Да ли је представа стварана за интеракцију са публиком?


– Истина је да представе могу да буду, а то често и јесу, замишљене за интеракцију са публиком. Тиме се публика доводи у положај да буде „на равној нози“ са извођачима са сцене. Моје мишљење је да „једносмерни“ начин, када публика пажљиво прати радњу, резултира јачим и дубљим уметничким дејством.


Интервју приредила: Б. Латиновић

Фотографија: У. Степанов