Јубилеј Народног позоришта Тоша Јовановић

180 година зграде театра

Барокно позоришно здање настало је 1839. године на темељима старог житног амбара. Кажу да га је изградио богати трговац из љубави према пештанској глумици, а остало је легедна…
Народно позориште „Тоша Јовановић” које носи име по једном од најзначајнијих глумаца са ових простора, данас је обележило важан јубилеј – 180 година од подизања позоришне зграде. Тим поводом одржана је свечана академија на којој су додељена признања глумцима, али и осталим заслужнима за живот и рад театра на Бегеју. Нису заборављени ни великани који су позориште градили, стварали, и проводили радни век проносећи његову славу на „даскама које живот значе”.

– Позориште је издржало пробу времена у готово два века свога постојања. Мењало се и прилагођавало системима вредности, али је увек служило својој мисији, која се огледа у неговању позоришне уметности, помагању и подстицању драмске књижевности и брижљивом очувању матерњег језика. Позориште је имало, и даље треба да има, кључну улогу у националној култури, јер се кроз њега рефлектује, не само наша садашњост, већ и прошлост, али од њега зависи и наша будућност – нагласио је Иван Француски, директор НП „Тоша Јовановић” и додао да театар има и образовну улогу.

Град је велика подршка позоришту, које је његов симбол, понос и културна институција од важног значаја.

– Зрењанинско Позориште је сведок свих историјских дешавања на овим просторима. Функционисало је у девет држава и трајало у граду са три имена. Бечкеречани, Петровграђани, Зрењанинци, подједнако и са истом емоцијом, љубоморно су га чували, бринули о њему и водили посебно рачуна, а пре свега били поносни на најлепше барокно театарско здање које се налази управо у њиховом граду. Без обзира на све промене, било је и остало место добрих дешавања, а сви важнији догађаји везују се за ову установу културе од изузетног значаја – рекао је Саша Сантовац, заменик градоначелника.

Свечаност је државном химном отворило певачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски”, а глумци су извели нумере из мјузикла „Било једном у Банату” и представе „Зрењанин”.

Лист Зрењанин, М.Малбашки
Фото: Јован Дрндак Његовић