ТРИ НАГРАДЕ НА 16. ФЕСТИВАЛУ ПОБЕДНИКА ФЕСТИВАЛА У РАКОВИЦИ

viber image 2023 11 19 17 24 58 958

Представа „Дечко из последње клупе“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“, проглашена је најбољом представом 16. Фестивала победника фестивала, одржаном у Раковици. Поред овог признања, жири је доделио и Специјалну награду редитељки овог комада, Тијани Васић, док је глумцу Даниелу Ковачевићу који у представи игра професора Хермана, уручена плакета за глумца вечери. 


У образложењу Награде за најбољу представу, жири у саставу Нада Блам, Ненад Тодоровић и Жељко Хубач, навео је да је реч о „промишљено и пажљиво режираној представи“. 


„Комплексан и на семантичком плану вишеслојан савремени комад Хуана Мајорге, у добром преводу Бојане Ковачевић Петровић, ауторска екипа и ансамбл представе позоришта из Зрењанина, донели су на сцену у прецизно градираном темпу, који је на складан начин, заводљивом сценском игром и квалитетним редитељским поступцима, у сталним изменама ритма стремио ка катарзичном крају, показујући, притом, универзалност комада, чија тематика превазилази географске просторе захваљујући, између осталог, изузетно емпатичном набоју који су глумци успешно преносили у публику у бројним, вешто позиционираним, субклимаксима ове одличне и пре свега промишљено и паметно режиране представе“, навео је жири.

viber image 2023 11 18 21 46 19 788


Жири новинара који је донео једногласну одлуку да Специјалну награду додели редитељки Тијани Васић „за инвентивни редитељски израз којим је измаштала представу Дечко из последње клупе“, навео је да је реч о „Свежем сценском решењу, уједначеној глумачкој игри, добро и до краја заокруженим карактерима, ритму и колориту којим је Тијана Васић зналачки водила свој ансамбл, издвојивши ову младу редитељку својом поетиком и уметничком харизмом, о којој ће се, без сумње, тек чути у српском театру“.


Глумцу Даниелу Ковачевићу треће вечери Фестивала у Раковици додељена је плакета за глумца вечери. 

viber image 2023 11 18 21 46 19 401


Представа „Дечко из последње клупе“ на редовном је репертоару Драмске сцене – позивамо да погледате овај посебан позоришни комад. Више детаља на https://www.tosajovanovic.org.rs/predstave/decko-iz-poslednje-klupe-huan-majorga/