15. ОКТОБАР – ДАН НП „ТОША ЈОВАНОВИЋ”

У недељу, 15. октобра, зрењанинско НП „Тоша Јовановић” обележиће свој дан играњем представе ЉУБИНКО И ДЕСАНКА, комад А. Поповића, у режији Милана Нешковића. Тог датума додељују се и признања онима који су у протеклих годину дана били најуспешнији у сарадњи са нашим позориштем, а то су Соња Петровић и Ирина Сомборац, редитељка и дизајнерка сценографије, костима и лутака вишеструко награђиване представе Луткарске сцене ПРАДЕВОЈЧИЦА. Поред њих, у међуинституционалној сарадњи одали смо признање и Културном центру Зрењанина, који подржава зрењанинско Позориште и помаже континуитет извођења наших представа.

Образложење за овогодишња признања:

Sonja Petrovic1. Соњи Петровић, редитељки представе „Прадевојчица“ Луткарске сцене која је освојила Гран при на 30. међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици. Редитељка Соња Петровић је својом режијом извукла најбоље из луткарског ансамбла, усмерила их ка истраживању савременог луткарског и позоришног израза намењеног деци и младима. У овом изазову ансамбл се одлично снашао што је резултирало одличном представом која освојила вредну награду на једном еминентном међународном фестивалу.

Ирина Сомборац 1


2. Ирини Сомборац, креаторки тотал дизајна представе „Прадевојчица“ за који је на два фестивала и награђена: 72. фестивал професионалних позоришта Војводине Ирини Сомборац је припала награда за најбољу креацију лутака „Тихомир Мачковић“ и Меморијална награда „Ивана Мирков Влачић“ за целокупни визуелни идентитет представе. На суботичком фестивалу Ирина је награђена за лутке и костим у представи „Прадевојчица“. Њено виђење света праљуди који је осмислила Десанка Максимовић у свом роману је ефектно на сцени и иновативно у коришћењу рециклираних материјала, што доприноси визуелности представе.


3. Културни центар је институција културе града Зрењанина са којом позориште низ година интензивно сарађује уступајући нам своје просторе и сцене за потребе проба и представа позоришта. Не заборављамо 2016. и 2018. и период короне када смо били приморани да представе, али и пробе изводимо у њиховим просторима. Често су и пратећи програми Фестивала професионалних позоришта Војводине били одржавани у Културном центру. Сарадња какву имамо са Културним центром је пример добре праксе где две институције културе нису конкуренти већ партнери у унапређењу културног живота града Зрењанина.