РОМЕО И ЈУЛИЈА

Драмска сцена
Сезона 2016/2017.
Премијера: 15. октобар 2016. године

70 година Драмске сцене и 60 година Луткарске сцене


Вилијам Шекспир

РОМЕО И ЈУЛИЈА

Режија и дизајн светла: Никола Завишић
Драматург: Кристина Бојанић
Сценографија: Жељко Пишкорић и Владимир Савић
Костимографија: Марина Сремац
Композитор: Горан Симоноски
Лектор: Милица Јанкетић
Сценске борбе: Дејан Карлечик

Лица:
РОМЕО – Милан Колак
ЈУЛИЈА – Уна Ђелошевић
МЕРКУЦИО – Стефан Јуанин
ТИБАЛТ/ГРОФ ПАРИС – Дејан Карлечик
ОТАЦ ЛАВРЕНТИЈЕ (ПАДРЕ ЛОРЕНЦО) – Љубиша Милишић
БЕНВОЛИО – Миљан Вуковић
ДАДИЉА – Јелена Шнеблић Живковић
КАПУЛЕТИ – Драган Ђорђевић
ЖЕНА КАПУЛЕТОВА – Весна Варићак
МОНТЕКИ/ПЕТАР – Првослав Заковски
КНЕЗ – Милан Кочаловић

Инспицијент: Гордана Јефтић Суфлер: Ивана Титин

Сценска техника
Шеф сцене – Срђан Векецки
Декоратери – Синиша Марков, Мирослав Лекић, Милан Марић, Драган Лекић
Реквизита – Александар Дошен
Светло – Александар Брустул и Томислав Стоиљковић
Тон – Душан Истрат и Александар Ћук
Гардероба – Верона Секач и Цвија Ђуричин
Шминка – Драгиња Пушкарић
Кројачки радови – Аранка Алексић
Столарски радови – Горан Јаначковић
Браварски радови – Дамир Ристић, Мирољуб Милићев

Под руководством Вилмоша Кашлика

Реч редитеља
Жеља ми је била да се пре свега обратимо младој публици и да Шекспира приближимо сензибилитету генерација рођених у XXИ веку. То, наравно, не значи да ће представа бити неразумљива за све друге љубитеље позоришта. Ипак, фокус је на младима, јер се и тематски ова трагедија бави њима и њиховим заносом. Нисмо ишли у епоху, него смо се потрудили да у окружењу савременог костима, мобилне сценографије, гротескног оружја за забаву (пиштољи и пушке који прскају воду), у намерно муњевитом ритму, брзој монтажи, прикажемо смисао љубавног заноса са једне стране, и бесмисао глупости и мржње са друге. Таква форма одговара садржају: у „Ромеу и Јулији“ цела се прича одигра за свега неколико дана, она просто изгори од пламена страсти и бурних емоција. Ми смо желели да направимо управо такву представу – један емотивни пожар који носи све пред собом. Са посебним изненађењем на крају, што ћете имати прилике да видите када дође време!

Реч драматурга
Зрењанинска публика напокон има прилику да се препусти представи какву је дуго прижељкивала. Чувена прича о Шекспировим младим јунацима релативно је осавремењена, а при том је задржала узвишени дух којим нас најпознатији ренесансни писац већ 400 година подсећа колико је љубав снажна. Представа „Ромео и Јулија“, у режији Николе Завишића, пуна је здравог оптимизма, поиграва се жанровима, садржи елементе драме, емотивну равнотежу и драматуршки склад.

Избацивањем делова текста где се препричава радња која се претходно одиграла пред публиком, као и свођењем поетских момената на минимум, креирана је динамична акциона комедија у којој су емоције искрене и блиске са данашњим моралним поретком. Напомињем деци да уколико желе да се ослободе читања обавезне лектире, нипошто не рачунају да ће им ова представа то омогућити. Али захваљујући шаљивом приступу, костимима, перикама које јунаке чине сличним јунацима стрипова, због брзог кретања глумаца и узбудљивих сценских борби, због кратких и ефектних сцена, сценографије, која подсећа на игралиште, због ведрих сонгова и неочекиваног завршетка, ова представа препоручљива је основцима, средњошколцима, студентима и свима који на сат и по времена, колико траје престава, желе да се препусте турбулентном младалачком духу.

Најновији догађаји

МИША ПУПИН ИДВОРСКИ
ЕФЕКАТ
ТЕЛЕФОН МРТВОГ ЧОВЕКА
ЗМАЈИЋ ОГИ